Bekvämt för barn ombord på flygplan

Många längtar efter att resa långt bort men att ta med sig små barn på långa flygresor kan vara en utmaning. Kolla in dessa knep för att underlätta flygturen för hela familjen!

Spädbarn på flygresa

Babyn behöver sömn, mat och närhet och det är förstås likadant under flygresan. Du kan boka platser med större benutrymme där barnet kan sova lite mer ostört. Packa gärna en särskild väska med extra ombyte till barnet och dig själv, blöjor, tvättservetter, snuttefilt, nappar och eventuellt nappflaskor. När planet lyfter och landar är det bra att amma eller ge flaska för att undvika lockkänsla i öronen, vilket kan vara väldigt obehagligt för ett barn. Ett sätt att skapa trygghet för babyn är att använda bärsele, om babyn är van vid det.

Större barn på flygresa

Du kan exempelvis prata med barnet inför resan och försök besvara eventuella frågor för att öka känslan av trygghet. Du kan låta barnet ha en egen väska med sitt favoritgosedjur och iPad för tidsfördriv. Ta gärna med en överraskning i form av ny pysselbok eller något annat barnet uppskattar. När planet startar och landar är det bra med exempelvis tuggummi eller äta något för att undvika lockkänsla i öronen. Promenader till toaletten är bra avbrott för att sträcka och röra på sig lite.