Flyg inom Sverige

I avlånga Sverige blir sträckorna inte sällan väldigt långa. Att ta sig från den nordliga spetsen till den södra innebär mer än 157 mil fågelvägen och med bil bra mycket längre än så. Med detta i åtanke bör vi vara mycket tacksam för de möjlighet till flyg som finns. 

Sverige och nordens största flygbolag är till få människors förvåning SAS som ägs av Sverige, Danmark och Norge. Flygbolaget har det trots det haft det väldigt tufft ekonomiskt i stora perioder tack vare konkurrens från de internationella lågprisbolagen. Detta har gjort att de fått göra stora omstruktureringar. Detta gör att de idag inte flyger från riktigt lika många destinationer i Sverige som tidigare. Idag flyger SAS till 12 olika destinationer inom Sverige.

Andra stora bolag som flyger lokalt inom Sverige är Norwegian och BRA.

Ett land med många små flygbolag och flygplatser

Samtidigt som de stora jättarna ibland minskar antalet flygplatser de flyger ifrån så hoppas lokala aktörer in och och tar över både flygplatser och flygningar. Ett exempel hittar vi i Sundsvall SDL Airport där Statliga Swedavia tidigare ägde flygplatsen. Nu har den tagits över och sköts av kommunala bolag ägda i del av både Sundsvall och Timrå kommun. Idag erbjuder de både inrikesflyg med flygbolaget Bra samt charter till en del internationella destinationer med både Ving, Detur och Fritidsresor.

I andra orter har det till och med startats flygbolag för att ta över linjer som större flygbolag övergett. Som ett exempel hittar vi här till exempel Höga kusten flyg som i huvudsak ägs av lokala företag i Örnsköldsvik för att säkra de lokala företagens möjlighet att konkurrera nationellt.