Machu Picchu

Med besök av ca 400.000 turister per år ligger Machu Picchu högt upp på listan av städer i Peru som får många turistbesök. Det som lockar dit så många är att staden bevarats så unik trots dess över 600år gamla historia. Här finns delar av byggnader kvar samt mängder av trappor som knyter samman tempel, palats, småhus och vattenreservoar.

machu-picchu
Machu Picchu betyder ”gamla bergstoppen” och det är en mycket passande namn då staden ligger högt upp i Anderna med stup på 350meter på tre av stadens sidor. Den byggdes troligtvis upp av inkan Pachacuti i mitten av 1400-talet. När sedan de spanska kolonisatörerna kom till Peru på 1500-talet tros staden blivit överlämnad. Men spanjorerna visste aldrig om staden så det var inte de som skrämde iväg inkafolket med illvilja. Det är just varför staden lämnades som är en av världens arkeologiska olösta gåtor. Även om arkeloger har hittat skelett i staden finns inget som tyder på att den blivit erövrad. En del tror däremot att staden inte var självförsörjande utan var i behov av de städer som låg längre ner i dalgångarna. Om dessa var koloniserade var Machu Picchu lämnad till sitt öde. Efter att den lämnats började vegetation sakta men säkert ta över och till slut var staden i glömska hos befolkningen. När så en skogsbrand bröt ut 1911 hittade några bönder staden igen.

machu-picchu

Tack vare att tät vegetation har fått växa i Machu Picchu har staden bevarats mycket väl under flera hundra år. Idag är staden speciellt skyddad då den kom upp på Unescos värdsarvslista 1983. De är däremot lite bekymrade över det slitage som sker efter att den blivit en sådan stor turistmagnet. Med 400.000 personer som kommer dit varje år förstörs staden betydligt snabbare än under de hundra år den skyddades av vegetationen.
Machu Picchu är idag på listan över ”världens sju nya underverk”.