Resor hemma

Ett vanligt problem för många familjer är att relationen ofta kommer i gungning under eller efter semestern.  Allt som sopats under mattan och det där som inte hunnit pratas om ger sig till känna. I en härlig mix av alltför höga semesterförväntningar.

Svenska fjällen

Guldkorn nära hemmet

Ett bra sätt att undvika onödiga slitningar pågrund av alltför höga förväntningar kan vara att välja mindre semesterresor i närområdet. Dagstripper till lokala resemål kan vara oerhört givande eftersom man många gånger inte alls är så medveten om värdet av det man har i sin närhet. Genom att åtminstone begränsa sitt resande till landets gränser slipper man även lägga ned tid på långa förberedelser som vaccination, ordna pass, med mera. En till synes oromantisk resa minskar risken för orealistiska förväntningar.

Resor till fjällen

Anasjölägret i Jämtland är ett bra alternativ för de som vill semestra i lite enklare miljö och uppskattar fiske och fjällmiljö. Här kan du hyra stuga med tillgång till bastu alldeles intill en fjällsjö.

Hävlingestugorna i norra Dalarna ger goda möjlighet till bra fjällfiske och storslagna naturupplevelser. Stugorna är utrustade för självhushåll med vedkamin, bastu och gasolkök. Här finns även kanot och båt att hyra. Mer information hittar du här.

Stora sjöfallet i Lappland erbjuder retreat i vacker fjällmiljö. Perfekt för de som älskar fjällen men inte tycker om att fiska. Under perioden 18 – 24 september 2014, kan du boka boende med retreatprogram med utrymme för privata samtal. Läs om Stora sjöfallets nationalpark på Wikipedia.

 Vårda förhållandet

Det bästa att göra när det börjar att knaka i fogarna, är att prata och prata. Berätta för varandra vad vi känner och varför, utan att skuldbelägga varandra. Att tillsammans hjälpas åt för att hitta vad det är som inte fungerar som det ska. Förvånansvärt ofta så är det kommunikationsmissar som ställer till det. Vi tar för givet att den andre ska förstå vad vi förväntar oss. Ibland blir relationsproblemen så stora att det inte går att lösa dem på egen hand. Det är vanligt att detta sker efter en semsterresa. Genom att undvika att vänta alltför länge med att söka professionell hjälp så slipper man att problemen växer sig onödigt stora. Parterapi är en familjeinvestering som kan ge förhållandet kraft att hålla livet ut.