Upptäck Sydamerika

Att utforska en hel världsdel på en semester är omöjligt. Det vore omöjligt även om man hade hela livet på sig. Ändå är det flera som försöker genom att göra resor i Sydamerika där de besöker flera olika länder och dess viktigaste resmål under en och samma resa. De som reser till Sydamerika har iallafall några ”måsten” som bör besökas.

Peru och Machu Picchu

machu-picchu

En av de mest besökta städerna i Peru är Machu Picchu. Det är en gammal förperuansk stad som går att nå från orten Aguas Calientes med buss. Staden tros vara byggd i mitten av 1400-talet och upptäcktes 1911 för att sedan ha blivit ett stort turistmål oavsett om man är intresserad av historia eller inte. Idag besöker ca 400 000 turister den väl bevarade staden årligen, något som oroar Unesco eftersom Machu Picchu ligger på dess världsarvslista.

Chile

Staty från PåskönÄven Chile kan stoltsera med en mystiskt och spännande historia som lockar många besökare. Detta med den kända Påskön. Det är framförallt de enorma stenstatyerna på ön som fascinerar besökarna. Sammanlagt finns det ca 900 statyer vilka går under namnet moai. En del är även bara påbörjade vilket skulle kunna vara ett bevis för att befolkningen fick lämna ön mot sin vilja. Om det däremot var på grund av krig eller naturkatastrof är man osäker på. Varför dessa statyer tillverkades och vad de hade för roll är lika oklart. Enligt lokala myter har de vandrat själva för att bosätta sig på Påskön. En myt som få tror på idag men samtidigt är det få som kan komma med någon bättre teori…

Argentina

iguau-falls

Flera av länderna i Sydamerika bjuder på fantastisk natur. Det gäller även Argentina där bland annat Iguassufallen ligger. Det är ca 200 olika stora vattenfall som ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Det mest besökta (och högsta) fallet heter Djävulsgapet och har en fallhöjd på 80 meter.

Brasilien

rio-de-janeiroAtt åka till Brasilien och inte besöka Rio de Janeiro är som att åka till Paris utan att åtminstone se Eifeltornet. Ibland tituleras staden som ”världens vackraste stad” vilket är lätt att förstå. Det gäller inte bara för att den omgivande naturen med bergsklippor och regnskog är vacker utan även för det som staden är mest känd för – sin karneval. De som gillar karnevalsstämningen kan även söka sig hit på nyår. I stadsdelen Copacabana hålls nyårsfesten som drar till sig över 2 miljoner personer varje år.